Το Κάστρο της Μονεμβασιάς

Η ουσιαστική γνωριμία μας με το περίφημο Κάστρο της Μονεμβασιάς ξεκινά περνώντας την κεντρική πύλη. Ο δρόμος αυτός, που στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «της μέσης» και στην περίοδο των Ενετών «φόρος», σήμερα είναι γνωστός ως «αγορά». Υφάσματα, τσουκάλια, γουδιά, σέλες και δέρματα, τρόφιμα, καθώς και το περίφημο γλυκόπιοτο κρασί Μαλβάζια, ήταν τα προϊόντα που γέμιζαν τότε στους πάγκους των καταστημάτων και κάλυπταν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων της εποχής. Σήμερα, αιώνες μετά, τα παραδοσιακά καφενεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι αίθουσες οινογευσίας τοπικών κρασιών, τα παντοπωλεία και πολλά μικρά κουκλίστικα μαγαζάκια, κρυμμένα μέσα σε πέτρινες καμάρες και θόλους, συνεχίζουν να διατηρούν την μαγική εικόνα της Καστροπολιτείας.
Γεύσεις, αρώματα και εικόνες βγαλμένες από το παρελθόν, θα κάνουν την παραμονή σας αξέχαστη, προσφέροντάς σας μια εμπειρία ζωής, μια πραγματικά μοναδική απόδραση.
Στην Καστροπολιτεία λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που φιλοξενούνται σε διατηρητέα παραδοσιακά κτίρια τα οποία, σεβόμενα απόλυτα την ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής, συνδυάζουν αρμονικά την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά με τις πλέον χρήσιμες υπηρεσίες και ανέσεις. Αναμφίβολα, σκοπός και υποχρέωση όλων, κατοίκων, επισκεπτών και ταξιδιωτών, δεν είναι η προσαρμογή του Κάστρου στις ολοένα αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών, αλλά αντίθετα, η προσαρμογή του επισκέπτη στο χώρο και ο απόλυτος σεβασμός τόσο σε αυτόν όσο και στην ιστορία του. Διατηρώντας το μέτρο και το σεβασμό στο συνδυασμό της τοπικής αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες ανέσεις, τα παραδοσιακά καταλύματα συντηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον μύθο της Μονεμβάσιας, ενώ παράλληλα αποτελούν το εχέγγυο για ένα αξέχαστο ταξίδι στο παρελθόν.
Ποιος στα αλήθεια δεν μαγεύεται στη θέα του θεόρατου βράχου που, μέσα από το μακραίωνο ταξίδι του, έχει να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες για μάχες, πολιορκίες, επιδρομές, λοιμούς, αρρώστιες αλλά και για στιγμές δόξας, νίκης, απελευθέρωσης… Απλοί άνθρωποι, καθημερινοί αλλά και βασιλείς, κληρικοί, λόγιοι, έμποροι, στρατιωτικοί, περιδιάβηκαν τα λιθόστρωτα καλντερίμια, μύρισαν το άρωμα της βουκαμβίλιας, αισθάνθηκαν τη μανία του Βοριά, την αλμύρα στα χείλη και το κάψιμο στα μάτια, αγνάντεψαν το πέλαγος, άλλοτε με φόβο και αγωνία και άλλοτε με προσδοκία και λαχτάρα…

Δείτε τους ξενώνες της περιοχής